Esoterie
Er bestaat een verscheidenheid aan betekenissen die toegekend worden aan ‘esoterie’ (Gr. Esoterikos). De volgende definities vormen de kern van wat doorgaans met esoterie bedoeld wordt:

Esoterie:
“1 Het geheimzinnige, al wat slechts door ingewijden doorgrond kan worden. 2 esoterisme.”
Bron: Van Dale.

“levensbeschouwelijke, zich van de traditionele geloofsrichtingen en denkrichtingen onderscheidende leer of kennis die betrekking heeft op een boven zintuiglijke, voor zieners en ingewijden toegankelijk geachte wereld”
Bron: Algemeen Nederlands Woordenboek via http://anw.inl.nl

Esoterisch:
“(Gr. esoterikos), bestemd voor de ingewijden, de deskundigen, syn. geheim.”
Bron: Van Dale.

“Let op: Spelling van 1858 wat inwendig is; wetenschappelijk, nauwkeurig, juist. De oude wijsgeren verdeelden hun voordracht in een esoterische, voor geoefende denkers en ingewijden, en eroterische, voor ongeoefende toehoorders, oningewijden.”
Bron: http://www.encyclo.nl.

In aanvulling hierop wordt gesproken over:
.. gaat in op datgene dat zich achter het bestaande/bekende manifesteert;
.. betreft het wezen van de mens;
.. is wetenschap van de ziel.

In mijn praktijk verwijst Esoterie naar:

  • Inhoud waarbij de geïnteresseerde zich eerst dient te verdiepen in achterliggende contexten om de kern te ervaren.
  • Het onstoffelijk deel van het bestaan.
  • Spiritualiteit en religie.

Bij het betreden van de diverse onderwerpen wens ik de routes die ik ga, helder en begrijpbaar te maken. Onstoffelijk hoeft niet te betekenen dat het ook ontastbaar is.

Filosofie
Als vrije filosoof ben ik onafhankelijk. Ik leef filosofie om het bestaan te verhelderen. Daarbij is het belangrijk om grensoverschrijdend zicht toe te laten. Want juist de verbanden tussen begrensde domeinen en tussen stoffelijkheid en onstoffelijkheid zijn veelzeggend.
Filosofie is voor mij niet het domein van bedenken maar gaat over het samenspel tussen afvragen en inzien. Op elk moment kan de inhoud, die hierin omgaat, gerelateerd worden aan een individuele praktijk.

Esoterische Filosofie
Omdat de onderzoekingen zich niet uitsluitend via onstoffelijke routes voltrekken, betreffen zij zowel het esoterisch als filosofisch domein.